Information på Öland

Öland har många sevärdheter att erbjuda

Öland är Sveriges minsta landskap och den största ön efter Gotland. Den som söker efter Öland gör bäst i att titta österut mot Östersjön, och finner snabbt att det enda som skiljer Öland och Sverige åt är Kalmarsund. Sedan 1972 sträcker sig Ölandsbron från Kalmar på fastlandet till Färjestaden på Öland.

Kärt barn har många namn. Ön bär smeknamnen ”Solens och vindarnas ö”, ”Nordens Capri” och ”Väderkvarnarnas ö”. Öland har många kontraster – långgrunda sandstränder som möter djupa stenbrott, alvarmark och täta skogar, modern konst och klassiska hantverk, järnåldersbyar och golfbanor.

Här finns mycket att utforska. Inte minst väderkvarnar. På 1800-talet fanns fler än 2 000 kvarnar på ön, eftersom alla gårdar skulle ha sin egen kvarn. Många har dessvärre försvunnit, men fortfarande finns det 355 kvarnar till allmän beskådning.

Öland är inte bara omtyckt bland svenskar, utan även i övriga världen. Resemagasinet Condé Nast Travelers läsare röstade exempelvis Öland som världens tjugonde vackraste ö. Och det är lätt att förstå om man besöker Halltorps hage en varm sommardag, eller vandrar längs Alvaret i försommaren.

Trots att Öland är en liten ö finns det många alternativ till boenden. Du kan välja mellan att hyra privata stugor och lägenheter, ett rum på ett Bed & Breakfast, stugor i stugbyar, hotellrum, rum på vandrarhem, campingplatser eller besöka solhyddan i Köpingsvik. Eftersom Öland är litet har du alltid nära till öns vackra sevärdheter oavsett vilket alternativ du väljer. Två av Ölands mest populära hotell är Hotel Skansen samt Strand Hotell.

När magen gör sig påmind finns det gott om trevliga alternativ av restauranger, caféer, gårdsbutiker och pubar att välja mellan. Och kroppkakorna och bruna bönor är inte att förglömma! Du är mer eller mindre skyldig att prova Ölands klassiska måltider när du besöker ön.

Den som tycker om att vandra måste besöka Öland. Här finns många vackra vandringsleder, som Mörbylångaleden och Stora Alvarleden. När du reser till Öland måste du också besöka symbolen för Öland – fyren Långe Erik vars officiella namn är Ölands norra udde.

öland